Dijalog između glumca i instrumenata

Sledeće subote, zahvaljujući projektu “Umetnost davanja”, niškoj publici predstaviće se legendarni Zijah Sokolović. Ovog puta kroz neobičnu predstavu između glumca i džez kvarteta.

Ovo nesvakidašnje glumačko traganje za novom pozorišnom formom, novim pozorišnim izrazom i rečnikom, osim ex yu transvelzale proputovalo je i mnoge svetske festivale na kojima je osvojilo razne nagrade.

Dramsko muzički dijalog između glumca i pratećih instrumenata, najkraćci je opis predstave “Medvjed” u režiji Zijaha Sokolovića.

Zijah se umesto doslovne interpretacije drame ruskog pisca Čehova, uputio u zanimljiv pozorišni eksperiment, zamislivši predstavu kao dramsko muzički dijalog između glumca i instrumenata koje svira ljubljanski jazz kvartet Lolita.

Predstava Medvjed jedna je od pozorišnih bisera, koji u klasičnim tekstovima otkrivaju sasvim novu dimenziju i pritom još uspevaju da uspostave kreativan dijalog sa drugim umetnostima.

Instrumenti muzikom glume Čehovljeve likove i postaju glumci, a glumac glumom postaje instrument.

Preplitanjem i spajanjem ova dva umetnička nacina izražavanja, muzike i glume, teatarska iluzija dobija hrabru i neobicnu retko interesantnu dimenziju.

– To je nastavak traganja za novim prostorima u umetnosti – kaže Zijah Sokolović.

Predstava će biti odigrana 28. avgusta u Domu Vojske Srbije u Nišu.

Uloge:

Grigorije Stepanović Smirnov ……Z. Sokolović

Jelena Ivanova Popova……………..saksofon

Luka sluga……………………………bas gitara

i učestvuju violina i bubnjevi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

twenty − 8 =