“U Edenu na istoku” u Nišu

NIŠ – Predstavom po tekstu Borislava Pekića, u kojoj uloge tumače Vojin Ćetković i Nikola Đuričko, 26. novembra počeće 10. faza projekta “Umetnost davanja”.

„U Edenu na istoku“ Borislava Pekića (1971) je farsa koja se odigrava u ludnici, između dva lika, progonitelja, bivšeg člana tajne policije (Novi) i progonjenog – psihičkog bolesnika koji pati od manije gonjenja (Stari).

Progonitelj i progonjeni, dve suprotstavljene strane. Oni koji beže i skrivaju se i oni koji im ulaze u trag i gone ih, tako da taj strah od gonjenja i proganjanja prelazi u obostranu paranoju.

Ova optimistična farsa jednog od naših najboljih savremenih pisaca o progonitelju i progonjenom odigrava se u sanatorijumu. I glumci i publika probijaju su se kroz zamršen filozofski tekst čija je osnovnu nit osećaj velike usamljenosti i potreba za komunikacijom sa drugim ljudima.

– U pregovorima smo za veliku novogodišnju predstavu Jugoslovenskog dramskog pozorišta. Nadam se da će to biti predstava “Metamorfoze”. Ono što smo već dogovorili je mjuzikl Nebojše Bradića, koji se već dve decenije igra i na Brodveju – kaže Ljiljana Milanović, koordinator projekta “Umetnost davanja”.

Predstava će biti izvedena u Klubu Doma Vojske Srbije.

Karte po ceni od 500 dinara moći će da se kupe od ponedeljka u knjižari “Vulkan” u Merkatoru i Happy house u Kalči.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

three × four =